Nawigacja
· Strona główna
· Dane teleadresowe
· Klauzula informacyjna RODO
· Deklaracja dostępności
· Klauzula informacyjna monitoringu wizyjnego
· Załatwianie spraw w Urzędzie
· Aktualności
· Pliki do pobrania
· Linki
· Kontakt
· Galeria zdjęć
· Szukaj
· Statut
· Regulamin organizacyjny
· Dziennik Ustaw
· Monitor Polski
· Dane teleadresowe
· Klauzula informacyjna RODO
· Deklaracja dostępności
· Klauzula informacyjna monitoringu wizyjnego
· Załatwianie spraw w Urzędzie
· Aktualności
· Pliki do pobrania
· Linki
· Kontakt
· Galeria zdjęć
· Szukaj
· Statut
· Regulamin organizacyjny
· Dziennik Ustaw
· Monitor Polski
BIP
Służba Cywilna
Informacja dla hodowców drobiu
GRYPA PTAKÓW
1. Grypa ptaków jest wirusową chorobą zakaźną ptaków, w tym drobiu. Zakażenie drobiu wirusem grypy ptaków powoduje rozwój jednej z dwóch postaci tej choroby, o różnej zjadliwości. Postać o niskiej zjadliwości wywołuje zwykle jedynie łagodne objawy, natomiast postać o wysokiej zjadliwości jest przyczyną bardzo wysokiej śmiertelności u większości gatunków drobiu. Choroba ta może mieć bardzo poważny wpływ na rentowność hodowli drobiu.
2. Grypa ptaków jest najczęściej spotykana u ptactwa, jednak w niektórych warunkach zakażenie może także wystąpić u ludzi, chociaż ryzyko takiego zakażenia jest zwykle bardzo niskie.
3. W przypadku wystąpienia grypy ptaków istnieje ryzyko, że czynnik chorobotwórczy rozprzestrzeni się na inne gospodarstwa, w których hoduje się drób lub inne ptaki żyjące w niewoli. W rezultacie w wyniku handlu żywym ptactwem lub jego produktami może on rozprzestrzenić się z jednego państwa członkowskiego na inne państwa członkowskie i na państwa trzecie.
4. W obecnym sezonie grypa ptaków – H5N8 – charakteryzuje się niestandardowymi objawami.
Objawy kliniczne to:
a) zmniejszona produkcja jaj i niewielki wzrost śmiertelności.
b) objawy patologiczne: nieklasyczny obraz HPAI, choroby współistniejące zaburzają obraz kliniczny; ostre zapalenie worków powietrznych, wybroczyny krwotoczne w jajach i pęcherzykach, zapalenie otrzewnej, zapalenie jamy brzusznej i narządów wewnętrznych, powiększenie śledziony, martwica trzustki
5. Ocena możliwych dróg wprowadzenia wirusa H5N8
Wprowadzenie HPAI do gospodarstw drobiarskich może odbywać się poprzez przemieszczanie się zainfekowanych lub skażonych osób, pojazdów, sprzętu, przedmiotów, zwierząt i/lub produktów pochodzenia zwierzęcego, dodatkową rolę może mieć także migracja dzikich ptaków.