Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii w Ząbkowicach Śląskich Nr 2/2011 z dnia 11 stycznia 2011 r.
Dodane przez ibmtl dnia Styczeń 11 2011 13:38:28
KOMUNIKAT
Powiatowego Lekarza Weterynarii
w Ząbkowicach Śląskich Nr 2/2011 z dnia 11 stycznia 2011 r.
Treść rozszerzona
KOMUNIKAT
Powiatowego Lekarza Weterynarii
w Ząbkowicach Śląskich Nr 2/2011 z dnia 11 stycznia 2011 r. w sprawie badania zwierząt rzeźnych i mięsa na użytek własny.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ząbkowicach Śląskich zwraca się z prośbą o zwyczajowe rozpowszechnienie informacji zawartych poniżej hodowcom na terenie gminy.
Informacja dotycząca produkcji mięsa na użytek własny
Po wejściu w życie nowych regulacji prawnych zostały zmienione zasady produkcji mięsa na użytek własny.
Zgodnie z art. 17 ust. 1a ustawy z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ( Dz. U. z 2006r. Nr 17 poz. 127 z późn. zm.) dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa cieląt do szóstego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, w celu produkcji mięsa na użytek własny oraz mięso odstrzelonych dzików.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 207, poz. 1370):
I. Ubój może być dokonany:
1) na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane lub
2) na terenie gospodarstwa, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa wyłącznie na użytek własny.
W celu uzyskania przez podmiot prowadzący gospodarstwo uprawnień do dokonywania uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw wymagane jest złożenie wniosku do właściwego powiatowego lekarza weterynarii o wydanie decyzji o wpisie do rejestru zakładów.
Zgodnie z art. 21 wyżej cytowanej ustawy wniosek składany jest na 30 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności i zawiera następujące informacje:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy
2) określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona;
3) określene lokalizacji gospodarstwa, w którym ma być prowadzona działalność.
Do wniosku dołącza się zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów i ewidencji gospodarstw rolnych.
Gospodarstwo, w którym prowadzony jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa powinno spełniać określone wymagania sanitarno-weterynaryjne. Zgodnie z przedmiotowym rozporządzeniem w takim gospodarstwie powinno być wyznaczone miejsce lub pomieszczenie przeznaczone do:
1) ogłuszania, wykrwawiania i wytrzewiania zwierząt;
2) przechowywania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w rozporządzeniu (WE) 1774/2002, w tym materiału szczególnego ryzyka, odpowiednio zabezpieczone przed dostępem osób postronnych oraz zwierząt.
Miejsce lub pomieszczenie, w którym odbywa się wytrzewianie tusz powinny:
1) być utrzymywane w czystości
2) zapewnić odpowiednią przestrzeń roboczą, pozwalającą na przeprowadzenie wszelkich działań w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu mięsa
3) mieć dostęp do bieżącej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Jeżeli w gospodarstwie utrzymywane są zwierzęta gospodarskie, to miejsce lub pomieszczenie powinno być odizolowane od pomieszczeń, w których utrzymywane są zwierzęta.
II. Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, w tym materiał szczególnego ryzyka, należy przechowywać:
1) w sposób gwarantujący, że jakość mikrobiologiczna nie ulegnie pogorszeniu
2) w pojemnikach oznaczonych w sposób trwały, które każdorazowo po opróżnieniu poddaje się myciu i odkażaniu.
Materiał szczególnego ryzyka (SRM) ubijanych zwierząt stanowią:
1) cielęta do 6 miesiąca życia – jelita w całości
2) owce, kozy w wieku powyżej 12 miesiąca – cała czaszka
3) owce i kozy w każdym wieku – śledziona .
Należy zaznaczyć, że utylizacja ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego wraz z materiałem szczególnego ryzyka (SRM) następuje wyłącznie na koszt właściciela zwierząt lub podmiotu, w zatwierdzonym zakładzie utylizacyjnym. Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego w tym materiał szczególnego ryzyka nie może być zagospodarowywany w inny sposób.
III. Co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem uboju zwierząt, z wyłączeniem drobiu lub zajęczaków, posiadacz zwierząt lub podmiot prowadzący ubój, przekazuje informację do powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze jego przeprowadzenia. W przypadku cieląt do 6 miesiąca życia, owiec, kóz dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu materiału szczególnego ryzyka.
IV. Obowiązkowo mięso nutrii, świń i dzików odstrzelonych poddaje się badaniu w kierunku obecności włośni.
Wszystkie badania zwierząt rzeźnych i mięsa wykonywane są na koszt właściciela.
Po przeprowadzeniu stosownego badania urzędowy lekarz wydaje zaświadczenie o przeprowadzeniu badania.
Jednocześnie informuje się, że mięso świń, nutrii oraz odstrzelonych dzików nie może zostać spożyte ani przetworzone przed uzyskaniem stosownego zaświadczenia.
V. W związku z powyższym oraz w związku z § 7 ust. 5 przedmiotowego rozporządzenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ząbkowicach Śląskich informuje, że do podpisania umów przez lekarzy weterynarii wolnej praktyki na badanie zwierząt rzeźnych i mięsa, badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w tym mięsa z dziczyzny przeprowadzają pracownicy Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Ząbkowicach Śląskich przy ul. Dalekiej 19 w godzinach urzędowania tj. od godz. 700 do godz. 1530.
Tutaj należy zgłaszać chęć przeprowadzenia badania przedubojowego zwierząt rzeźnych oraz badania poubojowego mięsa na użytek własny. W momencie wyznaczenia w tym zakresie urzędowych lekarzy weterynarii przez Powiatowego Lekarza Weterynarii informacja taka zostanie przekazana do wiadomości osobnym pismem.
Dodatkowo Powiatowy Lekarz weterynarii w Ząbkowicach Śląskich w załączeniu przekazuje wzór pisemnego powiadomienia o zamiarze przeprowadzenia uboju zwierząt na użytek własny .